10 Mayıs 2025 10:04

Mahkeme tebligatları Mehmet Ağar'a ulaşmıyor: Adresinde bulunamadı

Uğur Mumcu'nun da aralarında olduğu 22 faili meçhulü kapsayan "Umut Davası"nda tanık olarak dinlenmesine karar verilen Mehmet Ağar'a tebligatların ulaştırılamadığı öğrenildi.

Mahkeme tebligatları Mehmet Ağar'a ulaşmıyor: Adresinde bulunamadı

Mehmet Ağar | Fotoğraf: DHA

24 Ocak 1993'te bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden Uğur Mumcu ile Muammer Aksoy, Bahriye Üçok ve Ahmet Taner Kışlalı'nın da aralarında olduğu 22 faili meçhul cinayeti kapsayan kamuoyunda "Umut Davası" olarak bilinen davanın bir sonraki duruşması 12 Mayıs Pazartesi günü yapılacak.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davanın 16 Ocak'ta yapılan bir önceki duruşmasında Mumcu ailesinin avukatı Turgut Kazan, dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağır’ın tanık olarak dinlenmesini talep etmiş ve bu talep kabul edilmişti. Ancak Mehmet Ağar, "adresinde bulunamadığı" için tebligatın kendisine ulaştırılamadığı ve geri döndüğü öğrenildi. Bu nedenle Mehmet Ağar'ın tanık olarak duruşmaya gelmesinin beklenmediği ifade edildi.

Mahkeme kararıyla Mehmet Ağar hakkında "zorla getirme" kararı da verilebilir. Ağar, 2009 yılında yargılandığı Susurluk kazasıyla ilişkili davada mahkemeye gitmemesi üzerine zorla getirme kararı çıkmıştı.

NE OLMUŞTU?

Gazeteci Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Muammer Aksoy ve Bahriye Üçok'un cinayetlerinin ele alındığı Umut davasında Mumcu ailesi, 24 Mayıs 2024’te dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar'ın tanık olarak dinlenilmesi için mahkemeye talepte bulunmuştu. Ayrıca soruşturmayı genişletme talebinde sanık Oğuz Demir’in yakalanması konusunda Şükran Güldal Mumcu ile birlikte İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş'tan randevu talep edilmiş ve yapılan görüşmede Oğuz Demir'le ilgili arama kaydı da hatırlatılarak bilgi istenmişti.

"İRAN’DA OLDUĞU KONUSUNDA İSTİHBARİ BİLGİ VAR"

13 Eylül’de sunulan soruşturmayı genişletme talebine ek beyanda İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş'ın daha sonra dönüş yaparak Oğuz Demir'in İran'da olduğu konusunda istihbari bilgi bulunduğu yönünde bilgi paylaştığı ve sanığın süreçte çocukları ve eşini de yurt dışına çıkardığını söylediği bildirildi. Bunun üzerine Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Oğuz Demir'in eşi ve çocuklarının yurt dışında olup olmadığı ve Oğuz Demir'in eşi ve çocukları ne şekilde yurt dışına çıkardığı konusunda İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne müzekkere yazıldı. Yapılan araştırmanın ise sadece hudut kapıları ve HKS sistemi üzerinden yapılan sorgulama ile sınırlı tutulduğu ve sorgulama sonucunda da Oğuz Demir'in ailesinin giriş - çıkış kaydına rastlanmadığı kaydedildi.

Konuya ilişkin Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan ek beyanda Avukat Yalçın Akbal, "1991-1999 tarihleri arası Uğur Mumcu ve Ahmet Taner Kışlalı cinayeti dahil 11 olaya doğrudan katılan, 2000 yılı Mayıs ayında Sincan'da kolluk güçlerinin arasından sıyrılıp kaçan ve izini kaybettiren, hala İçişleri Bakanlığının ‘arananlar’ listesinde ‘Tevhid Selam Kudüs Ordusu Terör Örgütü’ üyesi olarak aranan Oğuz Demir'in, ailesini yasal yollardan yurt dışına çıkarmasının beklenmesi ve araştırmanın sadece hudut kapıları giriş çıkış kayıtları üzerinden yapılması kabul edilebilir değildir. Zira İçişleri Bakan Yardımcısı Sayın Mehmet Aktaş'ın bu konuda verdiği bilgide, sanık Oğuz Demir'in yasal yollardan ailesini yurt dışına çıkardığı yönünde bir ifade yer almamaktadır. Aksine Oğuz Demir'in ailesini yasa dışı yollarla çıkarttığı yönünde bilgi tarafımızla paylaşılmıştır." ifadelerine yer vermişti. (Haber Merkezi)

Evrensel'i Takip Et